Acquisitie van Eemklooster in Amersfoort door Plegt-Vos, ABC Vastgoed en EarthY

21 januari, 2021

Toekomstperspectief voor Rijksmonument.

Met de acquisitie door de investeringscombinatie van Plegt-Vos, ABC Vastgoed en EarthY krijgt het Eemklooster in Amersfoort weer toekomstperspectief als betekenisvolle plek voor bewoners, gebruikers en omgeving. Sinds 2008 was het Eemklooster in handen van Amvest. Met de overname krijgt de bestemming van dit bijzondere klooster weer vleugels.

Het voormalige klooster van Onze Lieve Vrouw ter Eem is een Rijks monumentaal gebouwencomplex omringd door een park en bosgebied. Het betreft een imposant complex ontwikkeld in 1932, ontworpen door de architect B.J. Koldewey, in een gebied van 12 hectare met kleine aanbouwen tot in de jaren 50.

Samen invulling geven aan de toekomst van het klooster
Om te komen tot een bestendige en duurzame toekomst van deze locatie, die onderdeel vormt van het Amersfoortse Bergkwartier, wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met huurders en gebruikers, omwonenden en gemeente. Om gezamenlijk invulling te geven aan een waardevolle toekomst van het klooster en de omgeving.

Marcel Loosen, directeur van ABC Vastgoed: “Het is mooi dat we deze ‘vergeten plek’ weer aan Amersfoort en haar inwoners terug kunnen geven. Waarbij we oog houden voor de kwaliteit van het gebied en ruimte maken voor de enorme potentie, in samenspraak met alle betrokkenen.”

Anders dan bij traditionele vastgoedontwikkeling, waarbij een uitgewerkt masterplan de richting aangeeft, wordt eerst de verbinding gezocht met alle betrokken partijen om samen te komen tot een visie voor het gebied. People first, buildings second is het uitgangspunt. Robert van Ieperen, founding partner van EarthY: “Voor ons is het Eemklooster niet zomaar een investering. Het is een kans om waarde te leveren aan de huurders, gebruikers en omgeving. Dat doen we door in het proces sociale, ecologische en financiële waarde in balans te houden en een plek te maken die toekomstbestendig is. Voor de mens van vandaag, en de mens van morgen.”

In het proces wordt de nieuwe Participatieleidraad van de Gemeente Amersfoort gevolgd.

In navolging van Eikenstein in Zeist
Al langer werken Plegt-Vos en EarthY samen aan de herontwikkeling van een monumentaal complex en een gebiedsontwikkeling. Eikenstein in Zeist werd in 2019 door Plegt-Vos en EarthY (in nauwe samenwerking met Capital FIT) aangekocht van het Rijksvastgoedbedrijf. De voormalige tuchtschool gaat een nieuwe toekomst tegemoet als historisch hart van een inclusief en duurzaam woongebied. Op eenzelfde wijze zal het Eemklooster verder ontwikkeld worden met aandacht voor herstellen, verbinden en betekenis geven.

Theo Opdam, CEO van Plegt-Vos: “Het Eemklooster is een magische plek. Met de restauratie en herontwikkeling willen we die magie een toekomst geven. We kijken er naar uit om het klooster nieuw leven in te blazen en er een waardevolle plek van te maken voor alle betrokken doelgroepen.”